Застосування відкритих операційних втручань у хворих на ускладнені псевдокісти підшлункової залози першого типу - KRYVORUCHKO, I. A.; HONCHAROVA, N. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Проаналізовано результати хірургічного лікування 32 хворих з ускладненими гострими псевдокістами підшлункової залози із застосуванням відкритих втручань. Інфікування вмісту гострих псевдокіст спостерігали у 49,4 % пацієнтів, кровотечу в їх порожнину – у 16 %, компресію суміжних органів – у 16 % хворих, перфорацію псевдокісти – у 11,1 % пацієнтів, механічну жовтяницю – у 5 % осіб, панкреатогастральні нориці у – 2,5 % пацієнтів. Для лікування хворих із дисфункцією органа (SOFA >8) застосовували міні-інвазивні методики з метою декомпресії псевдокісти з метою вичікувальної тактики. Відкриті операційні втручання застосовували як основний метод хірургічного лікування (32 пацієнти) і після виконання міні-інвазивних методик та стабілізації загального стану хворого (9 пацієнтів). Хворим із SOFA від 3 до 8 виконували лапаротомію з хірургічною обробкою порожнини псевдокісти, а в подальшому, при сформуванні її стінок – формування цистоентероанастомозу. Пацієнтам із псевдокістами з тонкими стінками виконували зовнішнє дренування їх порожнини. Ускладнення виникли у 28,1 % хворих після виконання лапаротомії як першого етапу.