Динаміка показників цитопатичної гіпоксії та цитокінового профілю залежно від стадії гнійного перитоніту - SAVOLYUK, S. I.; HUDZ, M. A.; KATSAL, V. A. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Проведено порівняльний аналіз вмісту цитокінів та показників цитопатичної гіпоксії (сполук пулу гемоглобіну – кар- бокси- та метгемоглобіну) в крові у хворих з гнійним перитонітом (ГП) із визначенням їх діагностичної цінності при встановленні тяжкості перитоніту і виборі періопераційної тактики. Досліджено рівні ІЛ-1, ІЛ-2, ІЛ-4, ІЛ-6, ТНФ-α на етапі госпіталізації у 126 хворих на ГП. Констатовано, що із прогресуванням стадій ГП (реактивна і токсична) у хворих спостерігали прогресивне зростання прозапальних цитокінів (ТНФ-α, ІЛ-1, ІЛ-6 та ІЛ-2) та протизапального цитокіну ІЛ-4, у хворих з термінальною стадією спостерігали різке зменшення концентрації ІЛ-2, ІЛ-4, ІЛ-6 при термінальній стадії ГП, при продовженні зростання рівнів ІЛ-1, ТНФ-α. Дослідження рівнів COHb та MtHb показало прогресивне збільшення обох показників при прогресуванні ГП. Визначення показників цитокінового профілю та цитопатичної гіпоксії показало високу діагностичну цінність при встановленні тяжкості ГП. Висока вартість, тривалість, технічна складність унеможливлюють щоденне використання показників цитокінового профілю в клінічній роботі, тоді як виз- начення маркерів цитопатичної гіпоксії (COHb, MtHb) як скриніговий метод визначення тяжкості перитоніту є можли- вим для хірургічних стаціонарів усіх рівнів.