Клінічний випадок хірургічного лікування секвестрації легені - Muravyov, T. V.; Drozd, A. V.; Martsun, T. I. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Секвестрація легені (СЛ) є досить рідкою вадою розвитку, зумовленою комбінованим порушенням розвитку всіх структур, що утворюють легеню, при якому ділянка легеневої тканини частково або повністю відділяється на ранніх стадіях ембріогенезу та розвивається незалежно від основної легені, являючи повністю ектоповану тканину, або розміщується всередині функціонуючої легені. СЛ має ізольовану бронхіальну систему та одну або декілька аномальних артерій, що відходять від грудного та черевного відділу аорти або її гілок (внутрішньої грудної та міжреберної). Венозний відтік здіснюється при внутрішньолегеневій секвестрації в легеневу вену або в систему vv. Azygos et Hemiazygos, а при позалегеневій – у систему верхної або нижньої порожнистих вен. Сполучення між бронхами і секвестрованою ділянкою в більшості випадків відсутнє.