Порівняння ранніх післяопераційних ускладнень комбінованих операцій, виконаних з приводу місцево-поширеного раку шлунка - Oliynyk, Yu. Yu. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Проаналізовано ранні післяопераційні ускладнення (РПУ) комбінованих гастректомій (КГЕ) і субтотальних дистальних резекцій шлунка (КСДРШ), виконаних у 957 хворих з приводу місцево-поширеного раку шлунка у III стадії захворювання. Після КГЕ у 116 хворих (16,1 %) діагностовано 188 ускладнень, після КСДРШ у 20 хворих (8,4 %) встановлено 27 ускладнень, що суттєво менше (p<0,01). У структурі РПУ обох груп більшість припадала на хірургічні ускладнення, нехірургічні становили меншість (p<0,01). Серед хірургічних ускладнень КГЕ і КСДРШ переважали гнійно-септичні, зокрема післяопераційний перитоніт – 22,9 і 33,3 %, внутрішньочеревні абсцеси – 13,3 і 18,5 %, а також неспроможність анастомозів – 11,7 і 18,5 %. Отримані нами результати свідчать про доцільність виконання комбінованих операційних втручань, які розширюють хірургічні можливості радикального лікування хворих на рак шлунка.