ЛІКУВАЛЬНА ТАКТИКА ПРИ ТРАВМАТИЧНИХ ПОШКОДЖЕННЯХ ПЕЧІНКИ - ZHUKOVSKYI, V. S. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
У статті наведено результати лікування 123 потерпілих із травматичним пошкодженням печінки, з яких у 76 (61,8 %) діагностовано ізольоване пошкодження печінки; у 47 (38,2 %) – множинні пошкодження органів черевної порожнини. Об’єм операційного втручання був зумовлений тяжкістю пошкодження печінки за ОIS. Операційні втручання за технологією “damage control” проведено 7 потерпілим, 3 пацієнтам виконано атипову резекцію печінки. Реінфузію крові проведено 71 травмованому. Післяопераційні ускладнення розвинулись у 13 пацієнтів. Померли 14 потерпілих.