Патоморфологічні зміни підшлункової залози при псевдокістах та їх хірургічна корекція - Horlach, A. I. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Дослідження ґрунтується на ретроспективному аналізі морфологічних досліджень 34 хворих на хронічний панкреатит, ускладнений псеводокістами. Дослідження дозволило з’ясувати питання щодо характеру патоморфологічних змін у панкреатичній паренхімі та протоках у хворих на псевдокісти при різному ступені панкреатичного фіброзу. Доведено кореляцію між значним дифузним фіброзом та патоморфологічними змінами у підшлунковій залозі, а саме вірсунголітіазом, паренхіматозним кальцинозом та ретенційними кістами.