Інтенсивна терапія тяжких пневмоній у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії з використанням сучасних стратегій респіраторної терапії - KRENIOV, K. YU.; NEBELYUK, N. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Пневмонії є однією із вагомих причин госпіталізації та смертності пацієнтів у ВАІТ. У структурі загальних причин смертності тяжкі позагоспітальні пневмонії складають 8,6–9,5 %. Особливої уваги потребує їх розвиток у хворих із різноманітними імунодефіцитними станами. На даний час актуальним є затяжний та ускладнений перебіг гострих пневмоній, що розвинулись на тлі “нових інфекцій”, зокрема грипу Н1N1. Для стратифікації ризику та оптимізації лікування у таких пацієнтів існують сучасні рекомендації, зокрема.