Сучасні підходи до лікування гнійних ран. Невирішені проблеми - SHAPRYNSKYI, V. O.; SKALSKYI, S. S.; PALAMARCHUK, S. V.; SHAPRYNSKYI, YE. V. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Комплексне лікування гнійних ран залишається однією з актуальних проблем хірургії. Незважаючи на значні досягнен- ня сучасної фармакології, основним у лікуванні ран залишається хірургічний метод у поєднанні з місцевим лікуванням. В свою чергу, ефективність лікування визначається чітким розумінням патогенезу, фазності ранового процесу, завдань, які необхідно вирішити в кожній із фаз. Арсенал сучасних лікувальних методик дозволяє зробити індивідуальним підхід до кожного з пацієнтів, враховуючи всі переваги та недоліки вибраного методу лікування, супутні та фонові за- хворювання, наявність протипоказань. Відмова від шаблонів, застосування сучасних підходів, вологого ведення ран покликані скоротити середні строки перебування хворого в стаціонарі, прискорити очищення рани та покращити віддалені наслідки у хворих із гнійними ранами. Актуальним залишається пошук нових, ефективних та водночас про- стих, ергономічних методів місцевого лікування ран.