Профілактика ускладнень етапних операційних втручань у хворих з поєднаною абдомінальною травмою - МATVIYCHUK, B. О.; FEDCHYSHYN, N. R.; RETVINSKYІ, I. A. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Венозним тромбозам та емболіям властиві гострота перебігу, складність діагностики та лікування і висока летальність. Фундаментальним питанням залишається оцінка ризику цих ускладнень для диференційованого підходу до їх профілактики. Проведено аналіз 138 пацієнтів із поєднаною абдомінальною травмою, оперованих за період 2011–2014 рр. Визначення ступенів ризику венозних тромбозів та емболій на етапі damage control surgery є шляхом для оптимізації попередження їх виникнення. Порівняльний аналіз постраждалих виявив зниження чисельності хворих із низьким і зростання кількості пацієнтів із високим ризиком.