Хірургічне лікування гострокровоточивого раку правої половини ободової кишки - ANDRUSENKO, O. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Пацієнти з гострокровоточивим колоректальним раком, за даними нашої клініки, складають 21,6 % в структурі киш- кових кровотеч та 29,7 % у структурі ускладненого колоректального раку. Об’єктом досліджень стали 58 хворих на гострокровоточивий рак правої половини ободової кишки, що були госпіталізовані в Київський міський центр для на- дання допомоги хворим із шлунково-кишковими кровотечами в період 2003–2014 рр. Операційне лікування проведено у 36 (62,1 %) пацієнтів, серед яких у 31 (86,1 %) – радикальне операційне втручання, паліативне та симптоматичне – у 5 (13,9 %). В екстреному порядку на висоті рецидиву кровотечі оперовано 2 (6,5 %) пацієнти, обидва нерадикально, при цьому помер 1 (50,0 %) хворий. У ранньому відстроченому періоді, після проведення адекватної підготовки та комплексного обстеження, операційне лікування виконано у 34 (93,5 %) пацієнтів: радикально оперовано 31 (91,2 %) та нерадикально – 3 (8,8 %), при цьому померлих після операційних втручань у ранньому відстроченому періоді не було. Загальна післяопераційна летальність склала 2,8 % (1 хворий), при цьому питома вага летальності після неради- кальних операційних втручань склала 20,0 %, на противагу показнику летальності після радикальних операцій, який дорівнює 0. Летальних випадків після операційних втручань, проведених у ранньому відстроченому періоді, не було порівняно з летальністю після екстрених операцій, яка склала 50,0 % (1 випадок із 2).