Роль порушення всмоктувальної функції тонкої кишки в патогенезі раннього періоду скелетної, черепно-мозкової та поєднаної травм - LEVCHUK, R. D. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
У статті вивчено особливості всмоктувальної функції тонкої кишки за тестом із D-ксилозою в ранній період (1–7 доби) після моделювання скелетної, черепно-мозкової та поєднаної краніоскелетної травм. Встановлено, що нанесення різних за локалізацією механічних травм супроводжується порушенням всмоктувальної функції тонкої кишки, проявляється суттєвим зниженням вмісту D-ксилози в сечі, залежить від тяжкості пошкоджень і є більшим на тлі поєднаної краніоскелетної травми через 1–3 доби посттравматичного періоду. Тривалість розладів всмоктувальної функції після самої скелетної і черепно-мозкової травм нормалізується через 7 діб, що вказує на високі функціональні резерви тонкої кишки. Після поєднаної травми в цей термін всмоктувальна функція тонкої кишки істотно покращується, проте не досягає рівня контролю. Отримані результати націлюють на можливість раннього ентерального харчування після 3-ї доби посттравматичного періоду, що потребує подальшого вивчення.