Вплив політравми на динаміку показників ліпідної пероксидації та ан- тиоксидантного захисту тканини кіркового шару нирки у тварин із хронічним гепатитом у ранній період травматичної хвороби - BLYZNIUK, R. V.; HUDYMA, А. A.; TSYTSYURA, R. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
В умовах політравми, модельованої на тлі хронічного гепатиту в ранній період травматичної хвороби, в кірковому шарі нирок відмічається більша інтенсифікація ліпідної пероксидації, яка проявляється збільшенням вмісту ТБК-активних продуктів ПОЛ, порівняно з контрольною групою і групою тварин без супутньої патології печінки. У кірковому шарі нирки на тлі політравми і хронічного гепатиту відмічаються порушення ферментативної ланки антиоксидантного захисту, що проявляється значним зростанням активності СОД до 3-ї доби з наступним зниженням до 7-ї, поступо- вим зниженням активності каталази та величини АПІ до 7-ї доби, порівняно з тваринами без хронічного гепатиту, що вказує на більше виснаження в цей термін механізмів антиоксидантного захисту в тканині нирки.