Електромагнітні і теплові процеси в перетворювачах при зварюванні очеревини в експерименті - LYSENKO, V. M.; KRESTIANOV, M. Y.; BALATSKY, R. O.; POTAPOVІ, O. A.; DZYUBA, YE. D.; PEREKREST, V. V.; KUNKIN, D. D. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
У статті представлено модель опору біологічної тканини та алгоритм керування перетворювачем для високочастотної електрокоагуляції. Розглянуто особливості побудови моделі процесу нагріву біологічної тканини з урахуванням необхідних параметрів та допущень при розрахунках. В експериментальних умовах при зварюванні країв очеревини у кролів була перевірена електрична та теплова модель опору біологічної тканини. Результати є основою для вдосконалення існуючих та створення нових алгоритмів керування вихідною потужністю високочастотного хірургічного апарата (ЕХВА). Модель використовували для розробки алгоритму процесу біполярного з’єднання біологічних тканин, який враховує імпеданс тканини і максимальний час електрохірургічного впливу на тканини.