Хірургічна тактика при закритій абдомінальній травмі з пошкодженням брижі тонкого кишечника - МІЩЕНКО, В. В.; ПУСТОВОЙТ, П. І.; ГОРЯЧИЙ, В. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Абдомінальна травма складає до 30 % усіх травм. Метою нашого повідомлення було показати на прикладі клінічного спостереження нестандартний підхід при виборі алгоритму діагностично-лікувального напрямку у даної категорії хворих. Проведено клінічний розбір випадку закритої абдомінальної травми. Нестандартний підхід у даному випадку полягав в утрудненій діагностиці закритої абдомінальної травми, що призвело до втрати часу надання екстреної хірургічної допомоги, у виборі хірургічної тактики, яка полягала у накладанні кінцевої ілеостомії та санації черевної порожнини, а на відновному етапі — у накладанні латеро-латерального анастомозу між занадто коротким дистальним та проксимальним відділом здухвинної кишки, що дозволило запобігти необхідності виконання правосторонньої геміколектомії.