Рідкісні випадки патології дванадцятипалої кишки як причини доброякісної обструкції жовчовивідних шляхів - КОГУТ, Л. М.; ЛИСЮК, Ю. С.; КУШНІРУК, О. І.; КОГУТ, М. А. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Доброякісні пухлини та анатомічні аномалії дванадцятипалої кишки належать до рідкісних випадків обструкції термінального відділу холедоха. Своєчасна діагностика цих казуїстичних випадків сприяє оптимізації хірургічної тактики та зменшенню частоти ускладненого післяопераційного періоду. У статті ми акцентувати увагу на випадках парапапілярних дивертикулів дванадцятипалої кишки та ліпоми папілярної складки як рідкісних причин виникнення біліарної гіпертензії. Здійснено ретроспективний аналіз історій хвороб 414 оперованих пацієнтів із доброякісною патологією жовчовивідних шляхів. Парапапілярні дивертикули дванадцятипалої кишки виявлено загалом у 7 (1,7 %) хворих, в тому числі в 1 пацієнтки у поєднанні з ліпомою папілярної складки. У випадках із обтураційною жовтяницею їх частка становила 12,5 %, а в групі пацієнтів із діагнозом постхолецистектомічного синдрому — 22,2 %. Деталізовано клінічні особливості у двох випадках діагностики субмукозної ліпоми папілярної складки та юкстапапілярного дивертикулу.