Клінічні аспекти комп’ютерної томографії у складних хірургічних випадках - ЛИСЮК, Ю. С.; ЛОЗИНСЬКИЙ, Р. М.; ДВОРЧИН, О. М.; ЗАНІК, О. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
У статті наведено результати ретроспективного аналізу нестандартних хірургічних ситуацій у 19 пацієнтів із невідкладними захворюваннями органів черевної порожнини та флегмонами глибоких локалізацій. В усіх випадках мали місце діагностичні труднощі внаслідок нетипової клінічної маніфестації захворювання або тяжкості стану пацієнтів. Дані ультрасонографії у 31,6 % випадків були інформативними для прийняття лікувально-тактичних рішень, водночас у 36,8 % — хибними. Дані комп’ютерної томографії (КТ) та висновки лікарів променевої діагностики були первинно інформативними у 52,6 % випадках, а в інших 47,4 % — інформативність суттєво підвищувалася при сумісній клінічній інтерпретації томограм лікарем-радіологом з хірургом. Ствердження точного діагнозу дозволило в 21,1 % випадків застосувати міні-інвазивні хірургічні методики, в 5,3 % — виконати втручання з малого щадного доступу, а в 10,6 % — уникнути операції. Зіставлення результатів візуалізаційних методів обстеження дозволяє стверджувати, що дані КТ та їх клінічна інтерпретація були визначальними для вибору лікувальної тактики. У нестандартних хірургічних ситуаціях ускладнених захворювань органів черевної порожнини та флегмон глибоких локалізацій результати комп’ютерної томографії є більш значимими порівняно із даними ультрасонографії. Співпраця хірургів і лікарів-діагностів щодо інтерпретації клінічних аспектів може підвищити інформативність комп’ютерної томографії та сприятиме вибору адекватного методу й об’єму втручання.