Оптимізація лікувальної тактики у хворих з виразковими гастродуоденальними кровотечами - КОМАРНИЦЬКИЙ, Є. С.; ЛАЗЬКО, В. М.; БАБІН, І. О.; КУЦИК, І. Я.; КОМАРНИЦЬКИЙ, А. Є. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Проведено ретроспективний аналіз лікування 3220 хворих з шлунково-кишковими кровотечами, які перебували у відділенні ургентної хірургії за період з 1983 до 2013 р. Серед них виразкові гастродуоденальні кровотечі (ВГДК) були виявлені у 1902 (59,1 %) хворих. Застосування комплексної діагностично-лікувальної програми, яка базується на ранній ендоскопічній діагностиці кровоточивої виразки в поєднанні з прецизійним ендоскопічним гемостазом (в т. ч. з використанням аргоново-плазмової коагуляції), доповненим сучасною медикаментозною терапією, дозволило знизити хірургічну активність у лікуванні гострих ВГДК з 48 до 8,5 %, зменшити післяопераційну летальність з 7,4 до 4,0 % та загальну летальність з 6,1 до 1,4 %.