Обгрунтування способу та об’єму резекції підшлункової залози при хронічному панкреатиті - КАНІКОВСЬКИЙ, О. Є.; ПАВЛИК, І. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Проаналізовано результати хірургічного лікування 181 хворого на хронічний панкреатит, ускладнений синдромом панкреатичної гіпертензії. У 128 виконано трансабдомінальну операційну корекцію панкреатичної гіпертензії. У 53 пацієнтів ми застосували малоінвазивні операційні втручання. Тканинний тиск опору підшлункової залози вище 200 мм рт. ст., наявність протокової гіпертензії, конкрементів підшлункової залози, розширення панкреатичної потоки за типом низки озер, на нашу думку, є показанням до широкого висічення паренхіми підшлункової залози з розкриттям проток третинного порядку (операція Фрея—Ізбіцького), яка дозволяє зменшити кількість рецидивів панкреатичної гіпертензії на 11,1 %.