Профілактика та лікування функціональної непрохідності тонкої кишки після операцій на органах малого таза в жінок - ДЗЮБАНОВСЬКИЙ, І. Я.; БЕНЕДИКТ, В. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Звертається увага на актуальність та складність лікування хворих на функціональну непрохідність тонкої кишки після операцій на органах черевної порожнини. В експерименті на 24 білих щурах (інтактних тварин і після лапаротомії) проведено комплексне дослідження морфофункціонального стану стінки тонкої кишки. Після лапаротомії в експерименті спостерігали розвиток біоенергетичної гіпоксії, зменшення концентрації іонів кальцію. У 32 жінок після акушерських та гінекологічних операцій проведено дослідження причин виникнення порушень моторики кишки, тяжкості інтоксикаційного синдрому, стану неспецифічної резистентності організму, які порівнювалися з результатами рентгенологічних, сонографічних та загальноклінічних досліджень. Причинами розвитку функціональної непрохідності тонкої кишки були інфільтрати, гематоми після операції, порушення електролітного обміну. Спостерігали прямий кореляційний зв’язок між показниками інтоксикації, неспецифічною резистентністю організму і тривалістю післяопераційної функціональної непрохідності тонкої кишки. Звертається увага на високу інформативність динамічного сонографічного дослідження. Запропоновано лікувальний комплекс, який дозволяє попередити розвиток функціональної непрохідності тонкої кишки у хворих після акушерських і гінекологічних операцій.