Підходи до лікування гострого деструктивного інфікованого панкреатиту - МІЩЕНКО, В. В.; ГРУБНИК, В. В.; ВОДОДЮК, Р. Ю. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Опрацьовано результати лікування 143 хворих на гострий інфікований некротичний панкреатит. Інфікування зон некрозу відбувалось на 13-15-й день захворювання. Показанням до операційного лікування були неефективність консервативної терапії, ознаки перитоніту, поліорганна недостатність, гнійні запливи у параколярній, парапанкреатичній, заочеревинній клітковині. У 33 (23,1 %) хворих діагностовано правобічний параколіт, у 86 (60,1 %) — лівобічний параколіт, у 7 (4,9 %) — парапанкреатичну флегмону, у 8 (5,6 %) — ознаки розлитого перитоніту, у 9 (6,3 %) — скупчення гною у просвіті малого сальника. Пункційні втручання під контролем УЗД з дренуванням виконано у 107 (74,8 %) хворих. Лапаротомні операції проведено у 127 (88,8 %) випадках. Післяопераційна летальність склала 48 (37,8 %). У клініці сформовано й успішно застосовується поетапний підхід у лікуванні деструктивного панкреатиту на основі тактичних підходів до лікування згідно з клінічним протоколом надання медичної допомоги при даній патології. Проведення пункційно-дренажних та лапаротомних втручань при гострому інфікованому панкреонекрозі з подальшим запропонованим дренуванням черевної порожнини та формуванням серединної оментопанкреатобурсостоми свідчить про достатньо високу ефективність таких операцій.