Участь нейтрофільних гранулоцитів у розвитку морфологічних змін у легенях при гострому їх пошкодженні в експерименті - ОРЕЛ, Ю. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
За допомогою комплексу клініко-лабораторних та морфологічних методів досліджували роль нейтрофільних гранулоцитів у розвитку структурних змін тканини легень при їх гострому пошкодженні, відтвореному в експерименті. Уточнено окремі аспекти патогенезу гострого пошкодження легень, зокрема підтверджено важливу роль у пусковому механізмі даного патологічного стану активованих нейтрофілів, які утворюють та вивільняють кисневі радикали, секреторні дегранулянти, що зумовлює пряму пошкоджувальну дію на ендотеліоцити. Визначено окремі морфометричні критерії ремоделювання судинного русла легень при досліджуваній патології. Доведено, що морфологічні зміни у респіраторному відділі легень при їх гострому пошкодженні реалізуються комплексом патологічних процесів, зокрема регіонарною секвестрацією нейтрофілів у легенях та гіперпродукцією ними активних форм кисню, що приводить до дистрофічних змін структурної організації легень.