Лімфопенія як предиктор летальності пацієнтів із абдомінальним сепсисом - МАТВІЙЧУК, Б. О.; ЛУКАВЕЦЬКИЙ, О. В.; ФЕДОРОВ, В. Ю. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Проведено аналіз результатів лікування 339 пацієнтів із гострою хірургічною абдомінальною патологією, ускладненою абдомінальним сепсисом (АС). Встановлено, що у хворих із АС рівень летальності значимо вищий — 12 (8,9 %) випадків проти 2 (1,0 %) порівняно з групою пацієнтів без ознак АС (р<0,05). У групі хворих з АС, які померли, виявлено вірогідне зменшення абсолютної кількості лімфоцитів (р<0,05) на момент госпіталізації та значиме зменшення числа цих клітин у післяопераційному періоді (р<0,05). Таким чином, тяжка пролонгована абсолютна лімфопенія може слугувати маркером імуносупресії та предиктором летальності при АС.