Сучасні підходи до гомілкових реконструкцій і проблеми, що виникають при їх виконанні - ДИБ'ЯК, Ю. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
За даними ВООЗ, від хронічних облітеруючих захворювань артерій нижніх кінцівок страждає від 5 до 15 % населення. В свою чергу, оклюзійно-стенотичне ураження дистального русла спостерігається майже у 43 % з цих пацієнтів, що вказує на надзвичайну поширеність даної проблеми. Такий стан речей потребує подальшого пошуку шляхів вдосконалення лікування пацієнтів з дистальними оклю- зіями. Для цього ми провели аналіз літературних даних, який дозволив виділити і певною мірою систематизувати практичні проблеми, з якими стикаються ангіохірурги при виконанні дистальних реконструкцій. До них увійшли: — вибір оптимального методу реконструкції; — вибір гомілкової артерії для дистального анастомозу; — малий розмір гомілкових артерій, що ускладнює накладання анастомозів; — різниця діаметрів реверсованої вени і гомілкових артерій; — фіброзна трансформація видаленої вени через руйнування vasa vasorum; — розсипний тип великої підшкірної вени, або її облітерація. Підсумовуючи проведений нами аналіз літературних даних, можна зробити висновок, що питання гомілкових шунтувань є далекими від вирішення і потребують комплексного підходу з врахуванням анатомо-морфологі- чних особливостей дистального русла, виду трансплантаційного матеріалу і досвіду клініки.