Клінічні ризики травм плеча при політравмі у розрізі обставин та механізмів травматизму - ЦВЯХ, А. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Проведено ранговий аналіз показників смертності та клінічних результативних ризиків виникнення летальних наслідків у розрізі обставин та механізмів отримання пошкоджень серед 400 постраждалих з політравмою та поєднаними травмами плеча, які перебували на лікуванні у Тернопільській університетській лікарні протягом 2008—2012 рр. У досліджуваній вибірці 52 постраждалих мали поєднані травми плеча, з яких 13,5 % внаслідок отриманих полісистемних та поліорганних пошкоджень померли. Серед постраждалих, які вижили, як і серед тих, які померли, превалювали чоловіки. Більшість отриманих пошкоджень були отримані внаслідок падіння і комбінації різних механізмів пошкодження за побутових обставин та у дорожньо-транспортних пригодах. Останні були причиною летальних випадків у 57,1 % (1 рангове місце). Критичний клінічний результативний ризик виникнення летального наслідку у даній вибірці постраждалих пов’язаний з отриманням пошкодження внаслідок комбінації різних механізмів — 0,62, суттєвий — за кримінальних обставин отримання травми (0,33) та при дорожньо-транспортних пригодах (0,31).