Комплексне лікування нейроішемічної форми синдрому діабетичної стопи: можливості вакуум-терапії - РУСИН, В. І.; КОРСАК, В. В.; РУСИН, В. В.; НОСЕНКО, О. А.; КОРСАК, Ю. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Робота ґрунтується на досвіді лікування ран негативним тиском 50 пацієнтів із нейроішемічною формою синдрому діабетичної стопи (СДС). Пацієнтів із цукровим діабетом (ЦД) 1 типу було 9 (18 %), ЦД 2 типу — 41 (82 %). Площа поверхні ран становила (15,2—30,5) см2, у середньому — (22,85±2,1) см2. Вимірювання площі виконано за допомогою комп’ютерної програми Viewer. Курс вакуум-терапії, тобто накладання одної пов’язки, тривав 3—7 діб, залежно від перебігу ранового процесу. Пов’язку накладали за відповідною методикою із використанням тільки оригінальних витратних матеріалів. Комплексне лікування ран при нейроішемічній формі СДС, що включає використання вакуум-терапії на різних етапах ранового процесу, дозволило досягти повного загоєння ранового дефекту в 33 (66 %) пацієнтів протягом (62,5±2,7) днів, у решті випадків вдалося досягнути готовності ранової поверхні до автодермопластики та загоєння протягом (33±4,8) днів.