Особливості хірургічного лікування деформацій у хворих із нейропатичною формою синдрому д іа б ети ч н о ї стопи - ТАММ, Т. І.; ПОПОВ, М. С.; БАЗАРИНСКАЯ, З. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Проаналізувавши результати лікування 114 хворих з нейропатичною та змішаною формами СДС, було встановлено, що у більшої половини пацієнтів (63,1 %) мали місце різного виду патологічні деформації стоп. У значної частини хворих (85, 4%) виявлено порушення больової і у 52,4 % — температурної чутливості. Одночасно з радикальною обробкою гнійного вогнища ізольовану тендотомію виконано у 21,1 % хворих, тендотомію всіх розгиначів — у 31,6 % пацієнтів, тендотомію в глибокому клітковинному просторі проведено у 36,8 % хворих і в 10,5 % виконано тендотомію довгого згинача першого пальця. Клінічне видужання настало у 70,2 % хворих. У 22,8 % випадків виконано повторні втручання. У віддаленому післяопераційному періоді трофічні зміни на стопі виникли у 7 % хворих.