Оптимізація комплексу лікувальних заходів при остеомієліті нижніх кінцівок у пацієнтів з цукровим діабетом - ШИМОН, В. М.; ШЕРЕГІЙ, А. А.; СЛИВКА, Р М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Робота присвячена актуальній проблемі покращення результатів лікування хронічного післятравматичного остеомієліту у хворих з цукровим діабетом. Клінічний матеріал оснований на обстеженні та лікуванні 27 хворих із післятравматичним остеомієлітом нижніх кінцівок на фоні цукрового діабету, у 15 з яких в лікуванні використані високоінтенсивні лазерні технології та пролонговані регіонарні внутрішньоартеріальні інфузії. Доведена ефективність запропонованої методики лікування, що дозволяє уникнути інвалідизуючих операцій та швидше відновити функцію пошкодженої кінцівки.