Клінічна ефективність застосування препаратів гідроксиетилкрохмалю нового покоління у хворих з поширеними опіками при розвитку септичних ускладнень - КОЗИНЕЦЬ, Г. П.; ОСАДЧА, О. І.; БОЯРСЬКА, Г М.; ІСАЄНКО, Н. П.; СОЛОДКИЙ, Ю. А.; ШМАТОВА, О. O. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Визначено клінічну ефективність застосування трансфузійної терапії з використанням препаратів гідроксиетилкрохмалю (ГЕК) нового покоління у дорослих з опіками при розвитку септичних ускладнень. У результаті проведених досліджень встановлено, що при розвитку септичних ускладнень застосування в трансфузійній терапії ГЕК зменшує прояви ендогенної інтоксикацї, сприяє покращенню реологічних показників периферичної крові та збереженню функціональних можливостей фагоцитуючих клітин на оптимальному рівні.