Роль активних форм кисню у процесах ініціації апоптичної загибелі клітин за умови механічної непроникаючої травми рогівки в експерименті - ТУРЧИН, М. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
В експериментах на кролях доведено, що при експериментальній непроникаючій механічній травмі рогівки достовірно зростають рівні активних форм кисню та спонтанного апоптозу ядровмісних клітин крові протягом 21 доби спостереження з максимумами на 3-й і 14-й дні. При цьому встановлено, що одним із шляхів ініціації програмованої загибелі клітин крові шляхом апоптозу при модельованій травмі є мітохондрійопосередкований.