Безпосередні результати перших 103 кардіохірургічних операційних втручань на Прикарпатті - СУДУС, А. В.; ГУДЗЕНКО, Т Б.; ШЕВЧУК, І. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
У статті наведено результати операції на серці в умовах штучного кровообігу у 103 хворих, виконаних впродовж 2012—2014 рр. на базі лікувально-діагностичного центру “Сімедгруп” Івано-Франківського національного медичного університету. Серед них 71 (68,9 %) чоловік і 32 (31,1 %) жінки віком від 26 до 78 років, середній вік (61,4±10,6) року. Операції коронарного шунтування виконано у 72 (69,9 %) хворих. Операції ізольованого коронарного шунтування проведено у 60 (83,3 %) пацієнтів. У 69 (95,8 %) хворих для реваскуляризації передньої міжшлуночкової артерії використали ліву внутрішню грудну артерію, у 3 (4,2 %) — виключно аутовенозні графти. У 28 (27,2 %) із 103 хворих операційні втручання проведено на клапанному апараті серця. Протезування аортального клапана виконано у 15 (53,5 %), мітрального — у 12 (42,8 %), обох клапанів — у одного хворого. У 6 (21,4 %) пацієнтів показанням до хірургічного втручання став інфекційний ендокардит з ураженням клапанів серця. Післяопераційні ускладнення виникли у 4 (3,9 %) хворих. Нестабільність груднини у 2 пацієнтів була корегована стернопластикою. Спонтанний пневмоторакс у 2 хворих був ліквідований дренуванням плевральної порожнини за Бюлау. Всі пацієнти в задовільному стані були виписані для подальшої реабілітації.