Атиповий перебіг анаеробної неклостридіальної флегмони у хворих похилого віку - Стець, М. М.; Галига, Т. М.; Кiндзер, С. Л.; Дубина, В. Г. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Надзвичайно гостро сьогодні стоїть проблема лікування гнійно-некротичних процесів м’яких тканин, зумовлених анаеробною неклостридіальною мікрофлорою. Метою роботи с поліпшення результатів лікування хворих на анаеробну неклостридіальну флегмону. За останні 3 роки в клініці проліковано 16 хворих похилого віку з анаеробною неклостридіальною флегмоною м’яких тканин різної локалізації. Особливостями проведення хірургічної обробки було широке розсічення шкіри в межах уражених тканин із висіченням нежиттєздатних та некротизованих підшкірної клітковини, м’язів, фасцій, рясне зрошення розчинами антисептиків, у т. ч. перекисом водню. Обов’язковим було проведення лікування супутньої патології, яка значною мірою обтяжувала перебіг анаеробної флегмони.