Досвід хірургічного лікування аденоматозних поліпів прямої кишки - Новицький, О. В.; Шевчук, І. М.; Шаповал, А. Л. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Проаналізовано результати хірургічного лікування 136 хворих з аденоматозними поліпами прямої кишки при відсутності малігнізації останніх. Серед них 88 (64,7 %) чоловіків і 48 (35,3 %) жінок віком від 19 до 68 років. Середній вік хворих складав (54,6±2,8) року. Одиночні поліпи виявлено у 122 (89,7 %), множинні — у 14 (10,3 %). Час від перших скарг до госпіталізації складав від 12 днів до 2 місяців, у середньому (27±2,3) дня. У 71 (52,3 %) хворого аденоматозні поліпи прямої кишки розташовувалися на висоті до 6 см, у 65 (47,7 %) хворих — вище 6 см від анального кільця. Трансанальну поліпектомію застосували у 71 (52,3 %) хворого, ендоскопічну поліпектомію — у 63 (46,3 %) пацієнтів, відкриті втручання (нижньо-серединну лапаротомію, ректотомію, поліпектомію) — у 2 (1,4 %) хворих. Розміри видалених поліпів коливались від 0,8 до 4,0 см. У ранньому післяопераційному періоді ускладнення виникли у 5 (3,7 %) хворих. У 2 (1,4 %) хворих діагностували післяопераційну кровотечу з рани прямої кишки, яка була ліквідована консервативними методами. У 3 (2,2 %) хворих після трансанального видалення поліпів великих розмірів виник стійкий больовий синдром, для ліквідації якого вимушені були застосувати наркотичні аналгетики.