Роль хронічної інтоксикації солями міді й цинку в патогенезі порушень - Копач, Л. Є.; Гудима, А. А.; Гарасимів, І. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Механічна травма різного ступеня тяжкості зумовлює порушення жовчоутворювальної функції печінки, що проявляється зниженням вмісту в жовчі загальних жовчних кислот і прямого білірубіну, особливо на тлі травми середнього і тяжкого ступенів. Попередня інтоксикація солями міді й цинку поглиблює порушення жовчоутворювальної функції печінки, зумовлені механічною травмою. Вони істотно більші порівняно з неотрусними тваринами після травми середнього ступеня через 7 діб і в усі терміни спостереження на тлі тяжкої травми.