Превентивна реконструкція дистального анастомозу аорто /клубово-стегнового алошунта/протеза у віддаленому післяопераційному періоді - Ковальчук, Л. Я.; Венгер, І.К.; Вайда, А.Р.; Костів, С.Я. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
Відновні операційні втручання на артеріальному руслі нижньої кінцівки у віддаленому післяопераційному періоді у пацієнтів, які перенесли реконструкцію аорто-стегнового сегмента, слід проводити при наростанні ішемії нижньої кінцівки. У 22 спостереженнях проведено реконструкцію стенозованого одного з дистальних анастомозів аорто/клубово-стегнового алошунта. У п’яти спостереженнях при функціонуючому дистальному анастомозі аорто/клубово-стегнового алошунта в умовах атеросклеротичної оклюзії стегно-підколінного сегмента здійснено стегнодистальне аутовенозне шунтування.