Значення гастродуоденального кровоoбігу в етіопатогенезі і виборі методу хірургічного лікування виразкової хвороби - Ковальчук, Л. Я.; Беденюк, А.Д.; Дзюбановський, І.Я.; Футуйма, Ю.М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
Проведено клінічні дослідження локального кровобігу в 14 досліджуваних точках стравоходу, анатомічних відділів шлунка та дванадцятипалої кишки за методом водневого кліренсу, запропонованого Muracami Motonobu в модифікації Л. Я. Ковальчука і співавт. (1984 р.), у осіб різного віку. Дані дослідження дозволили визначити межі функціональних відділів шлунка та розробити методику органощадного операційного лікування виразкової хвороби шлунка І типу — прицільну резекцію ішемізованого сегмента шлунка з СПВ.