3D-РЕКОНСТРУКЦІЯ ПОЛІСТРУКТУРНИХ УШКОДЖЕНЬ ВЕРХНЬОГО ПЛЕЧОВОГО ПОЯСА ПІСЛЯ ВОГНЕПАЛЬНИХ ПОРАНЕНЬ - ЦВЯХ, А. І.; ЧАЙКІВСЬКИЙ, А. Я.; ОБАРАНЧУК, А. М.; ГОСПОДАРСЬКИЙ, А. Я. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: продемонструвати клінічний випадок застосування віртуального 3D-моделювання та індивідуально виготовленої блокованої LCP-пластини у хірургічному лікуванні багатоуламкового вогнепального перелому ключиці з дефектом кісткової тканини. Матеріали і методи. Проведено обстеження та лікування постраждалого військовослужбовеця 42 років із вогнепальним пораненням правої половини грудної клітки, переломом ключиці, лопатки та ребер. Проведено комп’ютерну томографію (КТ) з побудовою дзеркальної 3D-моделі контралатеральної ключиці. На її основі створено індивідуальну титанову пластину Ti-6Al-4V ELI. Кістковий дефект (приблизно 2 см) заміщено аутотрансплантатом із крила клубової кістки, адаптований за 3D-шаблоном. Результати. Індивідуально змодельована LCP-пластина забезпечила анатомічно точне відновлення контура ключиці та стабільну фіксацію уламків без потреби у внутрішньоопераційному згинанні. Тривалість операції становила 85 хв, крововтрата – до 200 мл. Загоєння рани відбулося первинним натягом. Через 4 тижні рентгенографія підтвердила правильне положення імплантата, а через 3 місяці спостерігалося повне зрощення кістки та відновлення функції плечового суглоба. Висновки. Застосування індивідуально промодельованої LCP-пластини на основі 3D-моделювання дозволяє досягти прецизійного анатомічного відновлення, стабільності остеосинтезу та швидкої реабілітації при складних післявогнепальних переломах ключиці.