ДИНАМІКА ЯКОСТІ ЖИТТЯ ПАЦІЄНТОК ІЗ ПОЄДНАНИМ ПЕРВИННИМ СИМПТОМНИМ ВАРИКОЗНИМ РОЗШИРЕННЯМ ВЕН НИЖНІХ КІНЦІВОК, ПАХОВОГО КАНАЛУ ТА ПРОМЕЖИНИ УПРОДОВЖ ВАГІТНОСТІ ЗАЛЕЖНО ВІД МЕТОДІВ ЛІКУВАННЯ - АНТОНЮК-КИСІЛЬ, В. М.; ДЗЮБАНОВСЬКИЙ, І. Я.; ЄНІКЕЄВА, В. М.; ЛІЧНЕР, Б. С.; АФОНІН, Д. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: провести порівняльну оцінку якості життя (ЯЖ) пацієнток із поєднаним первинним симптомним варикозним розширенням вен нижніх кінцівок, пахового каналу та промежини упродовж вагітності залежно від методів лікування. Матеріали і методи. Проаналізовано ЯЖ у 85 вагітних жінок із поєднаним первинним симптомним прогресуючим варикозним розширенням вен нижніх кінцівок, промежини, пахового каналу. Виконано аналіз у динаміці до і після лікування протягом вагітності залежно від методу лікування. Для оцінки ЯЖ до і після лікування використано опитувальник CIVIQ-20. Тяжкість перебігу хронічного захворювання вен вивчали за допомогою шкали VCSS. Для дослідження змін венозної гемодинаміки нижніх кінцівок (поверхневих і глибоких), пахового каналу та промежини до і після лікування застосовували дуплексне ультразвукове дослідження. Результати. Вагітних жінок поділили на 3 групи залежно від методу лікування. Пацієнток у першій групі було 25 (29,41 %), 5 із яких повністю відмовилися від лікування з тих чи інших причин, 20 ‒ лікування отримували нерегулярно, не в повному об’ємі. Другу групу склали 30 (35,29 %) вагітних, які отримували консервативне лікування в поєднанні з компресійною терапією. 30 (35,29 %) пацієнток із третьої групи дали згоду на відкрите хірургічне втручання, яке доповнили компресійною терапією за потреби. Лікування проводили в 70,59 % жінок у II–III триместрах вагітності згідно з показаннями. Основною причиною звернення за медичною допомогою було погіршення ЯЖ. Аналізуючи вплив методів лікування на ЯЖ та тяжкість перебігу хронічного захворювання вен у вагітних, які страждають від поєднаного первинного симптоматичного прогресуючого варикозного розширення вен нижніх кінцівок, промежини і пахового каналу, зовнішніх статевих органів, дійшли висновку, що якісно проведене, за свідченнями пацієнток, відкрите хірургічне лікування даної патології найефективніше та тривале за позитивними результатами як під час вагітності, так і у післяпологовому періоді. Висновки. Поєднане первинне симптомне прогресуюче хронічне варикозне розширення вен нижніх кінцівок, промежини, зовнішніх статевих органів пахового каналу належить до захворювань із прогресуючим перебігом, що впливають на перебіг вагітності та ЯЖ. Використання опитувальника CIVIQ-20 та шкали клінічної тяжкості захворювання VCSS є максимально специфічним для пацієнток із хронічним захворюванням вен. Результати дослідження ЯЖ несуть цінну додаткову інформацію про роль методів лікування при хронічній венозній недостатності.