УЛЬТРАЗВУКОВА ДІАГНОСТИКА ПАЦІЄНТІВ ІЗ ГЕМОРАГІЧНИМИ УСКЛАДНЕННЯМИ ТРАВМ ГРУДНОЇ КЛІТКИ - БОЙКО, В. В.; ВИШНЯКОВ, К. А.; КРІЦАК, В. В.; ЗАМЯТІН, П. М.; МИХНЕВИЧ, К. Г.; ПРОВАР, Л. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: вивчити доцільність використання ультразвукової діагностики (УЗД) за FAST-протоколом при ушкодженнях грудної клітки. Матеріали і методи. У дослідженні наведено результати обстеження 859 пацієнтів з ізольованими та поєднаними ушкодженнями грудної клітки. УЗ-дослідження є високоінформативним та безпечним методом візуалізації, що не викликає додаткового навантаження на організм. Обстеження проводили без необхідності у спеціальній підготовці пацієнтів. За потреби використовували додаткові режими УЗД: кольорове доплерівське картування, імпульсну доплерографію, панорамне сканування. Діагностику здійснювали згідно з FAST-протоколом для операційного виявлення вільної рідини (крові) у плевральній порожнині та ознак пневмотораксу, що дозволяло швидко приймати рішення щодо хірургічного втручання. Результати. Особливу діагностичну цінність методика продемонструвала в тих 14 випадках ((15,6±4,2) %), коли обсяг гемотораксу був відносно невеликим (менше 450–500 мл), і при традиційному підході операційне втручання не вважалося доцільним. Проте саме УЗ-ознаки триваючої кровотечі стали обґрунтованим показанням до невідкладної хірургічної допомоги. Хибнопозитивних результатів при застосуванні цього методу не зафіксовано, специфічність становила 100 %. Висновки. Запропонована методика ультразвукової візуалізації триваючої кровотечі при травмі грудної клітки є клінічно доцільною, адже дозволяє операційно, без інвазії та з високою специфічністю підтвердити наявність посттравматичної геморагії.