НУТРІЦІОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА У ЛІКУВАННІ ВОГНЕПАЛЬНИХ ПОРАНЕНЬ: РОЛЬ ГІДРОЛІЗАТІВ КОЛАГЕНУ - МУРАВЙОВ, П. Т.; БЕЗПАЛЬКO, М. Г.; КОЛОДІЙ, В. В.; ШЕВЧЕНКО, В. Г. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: оцінити ефективність призначення гідролізатів колагену в комплексному лікуванні вогнепальних поранень кінцівок у військовослужбовців. Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь 80 військовослужбовців віком 20–59 років із вогнепальними пораненнями кінцівок, яких поділили на дві групи: групу порівняння (контрольна, стандартне лікування, n=42) та основну (n=38; стандартне лікування + гідролізат колагену перорально протягом 45–60 діб). Групи не відрізнялися за віком ((33,4±1,2) та (34,1±1,4) року), індексом маси тіла ((27,7±3,2) проти (28,3±2,7) кг/м²; p>0,05), тяжкістю травм та частотою супутньої патології. Найбільш поширеними були уламкові поранення (72,5 %), частіше нижніх кінцівок (61,3 %), що відображало умови бойових дій. Оцінювали клінічні та лабораторні показники: динаміку очищення ран, формування грануляційної тканини, рівень мікробної контамінації, цитологічні характеристики мазків, інтенсивність запалення та маркери інтоксикації. Результати. У контрольній групі загоєння відбувалося типовим шляхом із вираженою лейкоцитарною інфільтрацією ((130,5±7,5) клітин у полі зору на 7-му добу), високим рівнем деструкції ((96,5±2,0) %) та тривалою мікробною контамінацією ((3,5±0,8×100 МТ/100) лейкоцитів). У пацієнтів, які отримували гідролізат колагену, на 7-му добу кількість лейкоцитів була достовірно нижчою (101,5±6,8; p<0,05), а частка їх деструктивних форм зменшилася майже у 1,5 раза ((63,5±4,2) % проти ((92,4±3,1) %; p<0,01). На 14-ту добу мікробна контамінація знижувалася до 0,4±0,1 (проти 1,3±0,4 – у контрольній групі; p<0,05). Цитологічний аналіз показав швидший перехід від дегенеративно-запальних до регенераторних цитограм: кількість макрофагів і фібробластів в основній групі на 14-ту добу перевищувала значення у контрольній групі майже удвічі ((18,5±1,4) % та (12,8±0,9) % проти (8,5±0,7) % та (5,9±0,6) %; p<0,01). До 21-ї доби цитограма основної групи відповідала стадії зрілого грануляційного процесу, тоді як у пацієнтів із контрольної групи зберігалися ознаки уповільненого запалення. Висновки. Включення гідролізатів колагену до комплексної терапії вогнепальних поранень забезпечує протективний ефект: знижує вираження запальної деструкції, пришвидшує санацію ран від патогенної флори та стимулює раннє формування макрофагально-фібробластичного компонента, необхідного для якісної регенерації. Метод має перспективи для широкого застосування у військовій медицині, оскільки сприяє скороченню термінів лікування, зниженню ризику інфекційних ускладнень та підвищенню ефективності відновлення у поранених.