ГІСТЕРОРЕЗЕКТОСКОПІЯ ЯК СТРАТЕГІЯ ПІДВИЩЕННЯ ШАНСІВ НА ІМПЛАНТАЦІЮ ЕМБРІОНА У ЖІНОК ІЗ СИНДРОМОМ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ І МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ - ХМІЛЬ, С. В.; ПРАВАК, Ю. Б. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: комплексно оцінити вплив метаболічної оптимізації та проведення гістерорезектоскопії перед ембріотрансфером на стан ендометрія і результати програм екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) у пацієнток із синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ) і метаболічним синдромом (МС), зокрема визначити їх роль у підвищенні частоти імплантації та настання клінічної вагітності. Матеріали і методи. У дослідження включено 128 жінок репродуктивного віку із СПКЯ, яких поділили на 3 групи: перша – СПКЯ+МС, рутинна передпротокольна підготовка; друга – СПКЯ+МС, метаболічна оптимізація 8–12 тижнів до програми ЕКЗ; третя – контрольна, СПКЯ без МС. Показаннями до гістероскопії були ультразвукові та клінічні ознаки внутрішньоматкової патології, тонкий чи неоднорідний ендометрій, повторні невдалі імплантації, підозра на хронічний ендометрит. Операційні втручання проводили в ранню проліферативну фазу з видаленням виявлених утворень, прицільною біопсією та подальшим морфологічним / імуногістохімічним дослідженням. Результати. Операційне втручання, а саме гістерорезектоскопію, було показано 42,2 % пацієнткам переважно у групі СПКЯ+МС без метаболічної оптимізації. Найчастіше при гістероскопії виявляли поліпи ендометрія (до 37,5 % у першій групі) та просту гіперплазію без атипії (до 25 %), рідше порушення проліферації, ознаки ендометриту, мікрополіпоз. У групі з прегравідарною оптимізацією частота клінічних вагітностей була на 8,0 % вища, ніж у групі рутинної підготовки, і на 5,7 %, ніж в контрольній; рівень живонароджень перевищував ці показники на 10,5 та 6,2 % відповідно. Однак статистично достовірних відмінностей не зафіксовано, простежується клінічно значуща тенденція до покращення результатів ЕКЗ. Висновки. У жінок із СПКЯ, особливо при поєднанні з МС, нерідко спостерігаються зміни ендометрія, що знижують ефективність програм ЕКЗ. Поєднання прегравідарної метаболічної оптимізації із гістерорезектоскопією перед проведенням ембріотрансферу дозволяє покращити стан ендометрія та продемонструвало тенденцію до підвищення частоти клінічних вагітностей і живонароджень.