АНАЛІЗ ВІДДАЛЕНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ ІЗ МІТРАЛЬНИМИ ВАДАМИ СЕРЦЯ ТА АТРІОМЕГАЛІЄЮ - БУКАРІМ, В. Ж.; ПОПОВ, В. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: вивчити ризики настання летальних випадків у віддалені терміни хірургічного лікування пацієнтів із мітральними вадами серця та атріомегалією. Матеріали і методи. У дослідження увійшов 671 хворий із мітральною вадою серця та лівою атріомегалією. Атріомегалією вважали збільшення лінійного розміру лівого передсердя на понад 6,0 см та його об’єму більше 59,8 см куб/м2 за даними ехокардіографії. Усім пацієнтам вибірки на базі відділу хірургічного лікування набутих вад серця Державної установи «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН України» провели хірургічне лікування мітральної вади. Дизайн дослідження побудований залежно від використаної хірургічної методики та об’єму хірургічного втручання, відповідно до чого хворих вибірки поділили на дві групи: основну та порівняння. До основної групи (n=271) увійшли пацієнти, яким проведено протезування мітрального клапана та пластику лівого передсердя з резекцією його вушка. У хворих групи порівняння (n=400) виконали виключно хірургічну корекцію мітральної вади. Матеріалом для аналізу стали дані з первинної облікової медичної документації: історія хвороби, протоколи операцій, дані клініко-інструментального обстеження. Всі учасники дослідження дали інформовану добровільну згоду. Результати. У даному дослідженні госпітальна летальність становила 2,2 % випадків, у пацієнтів основної групи вона склала 1,8 %, а в групі порівняння – 2,5 % (p>0,05). Встановлено, що частота летальних випадків у пацієнтів вибірки у віддалені терміни становила 5,8 %, у хворих основної групи – 4,5 %, а в групі порівняння – 6,7 % (р=0,015; χ2=5,93). Встановлено, що у пацієнтів, яким проведено, окрім хірургічної корекції мітральної вади серця, пластику лівого передсердя з приводу атріомегалії із резекцією його вушка, спостерігали знижений ризик настання летальних випадків як у госпітальному періоді (OR=1,35; 95 % CІ: 0,45–4,0, RR=1,34; 95 % CІ: 0,46–3,89, р>0,05), так і в періоді спостереження віддалених результатів (OR=1,50; 95 % CІ: 0,74–3,02, RR=1,46; 95 % CІ: 0,75–2,85, р>0,05). Висновки. У результаті вивчення віддалених результатів хірургічного лікування мітральної вали серця у пацієнтів з атріомегалією встановлено, що хворі, яким проведено її корекція та пластику лівого передсердя з резекцією його вушка, мають нижчу частоту госпітальної летальності та у 1,35 раза нижчий ризик її виникнення (OR=1,35; RR=1,34; р>0,05). Пацієнти, яким виконано корекцію мітральної вади серця та пластику лівого передсердя з резекцією його вушка, мають достовірно нижчу частоту настання летальних подій у віддалені терміни після хірургічного втручання (р=0,015; χ2=5,93) та у 1,5 раза нижчий ризик їх настання, порівняно з хворими, у яких проведено виключно хірургічну корекцію мітральної вади серця (OR=1,50; RR=1,46; р>0,05).