ДИНАМІКА ЗМІН У ЗГОРТАЛЬНІЙ ТА ПРОТИЗГОРТАЛЬНІЙ СИСТЕМАХ КРОВІ ПРИ ХІРУРГІЧНОМУ ЛІКУВАННІ ПАЦІЄНТІВ З ОБМЕЖЕНИМИ ЗАХВОРЮВАНЯМИ І БОЙОВИМИ ТРАВМАМИ ПЛЕВРАЛЬНОЇ ПОРОЖНИНИ - ДУЖИЙ, І. Д.; МИРОНОВ, П. Ф.; БРЯНИК, В. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: дослідити динаміку змін у згортальній та протизгортальній системах крові в пацієнтів хірургічного відділення при госпіталізації, а також після операційних втручань на плеврі з приводу відносно обмежених запальних захворювань і бойових травм. Матеріали і методи. Проаналізовано медичну документацію 109 хворих, яких госпіталізовано для проведення операційних втручань на плеврі в 2018–2024 рр. У процесі дослідження застосовували загальноприйняті методи обстеження, променеві методи дослідження, клінічні та біохімічні дослідження крові, дослідження показників коагулограми. Обробку отриманих результатів проводили за допомогою однофакторного дисперсійного аналізу ANOVA з декількома порівняннями на програмному забезпеченні GraphPad Prism 8.0. Результати. У пацієнтів із травмами та запальними процесами плевральної порожнини в перші доби після операційних втручань спостерігали активацію коагуляційної системи крові, що підтверджувалося зниженням часу рекальцифікації плазми до (56,1±1,3) с у хворих та (55,2±1,3) с в поранених, підвищенням рівнів фібриногену до (6,2±0,08) г/л і (6,6±0,07) г/л відповідно та збільшенням толерантності плазми до гепарину. До 7-ї доби відбувалася стабілізація гемостазу: час рекальцифікації плазми наближувався до контрольних значень ((59,1±1,3) с у хворих і (58,9±1,3) с в поранених), рівень фібриногену знижувався до (3,8±0,08) г/л і (4,0±0,07) г/л відповідно, а фібринолітична активність збільшується до 210,1±3,5 у хворих і до 220,7±3,9 в поранених відповідно. Збереження підвищеного рівня тромбоцитів (366,4±33,1×109/л у хворих і 392,1±31,9×109/л в поранених) до 7-ї доби вказувало на тривалу активацію гемостазу. Висновки. У пацієнтів із травмами та запальними процесами при госпіталізації відзначали активацію коагуляційної системи крові, що є адаптивною реакцією організму на травму та запальний процес. До 7-ї доби більшість показників коагуляції проявляли тенденцію до нормалізації, а збільшення активності фібринолітичної системи було проявом санаційної реакції організму на коагуляцію. Підвищений рівень активності тромбоцитів вимагає подальшого моніторингу з метою попередження ускладнень.