КЛІНІЧНА ЦІННІСТЬ МЕТОДУ ВОЛЮМЕТРІЇ, ПОРІВНЯНО З КРИТЕРІЯМИ RECIST 1.1, ПРИ ОЦІНЦІ ВІДПОВІДІ НА ЛІКУВАННЯ МЕТАСТАЗІВ ПЕЧІНКИ У ПАЦІЄНТІВ, ХВОРИХ НА КОЛОРЕКТАЛЬНИЙ РАК - ДРОСИК, М. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: порівняти інформативність і діагностичну чутливість за методами RECIST 1.1 та волюметрії при оцінці динаміки метастатичного ураження печінки у пацієнтів із колоректальним раком, визначити кореляцію між лінійними та об’ємними показниками пухлинного процесу й обґрунтувати доцільність їх комбінованого застосування для підвищення точності моніторингу ефективності системної терапії. Матеріали і методи. У дослідження включено 14 пацієнтів (8 чоловіків і 6 жінок віком 47–73 роки) з метастатичним ураженням печінки на тлі колоректального раку, які перебували під динамічним спостереженням у 2020–2025 рр. Оцінку ефективності лікування проводили за методами RECIST 1.1 (сума найбільших діаметрів таргетних вогнищ) та волюметрії (обчислення сумарного об’єму метастазів за допомогою напівавтоматичної сегментації КТ-зображень). Порівняння здійснювали шляхом кореляційного аналізу Пірсона між лінійними та об’ємними параметрами з визначенням узгодження результатів у підгрупах за віком та статтю. Результати. Серед 14 пацієнтів часткову відповідь (PR) зафіксовано у 5 випадках, стабільне захворювання (SD) – у 3, прогресію (PD) – у 6. Коефіцієнт кореляції між критеріями RECIST 1.1 і волюметрією становив r=0,48, що вказує на помірний позитивний зв’язок між методами. У низці випадків спостерігалися розбіжності, коли мінімальні лінійні зміни супроводжувалися суттєвими об’ємними коливаннями. Виявлено, що волюметрія чутливіша до ранніх структурних трансформацій, зокрема некрозу або зниження щільності метастазів, тоді як показники за RECIST 1.1 можуть недооцінювати терапевтичну відповідь. Висновки. Критерії RECIST 1.1 залишаються стандартизованими показниками оцінки відповіді, але не враховують тривимірну структуру уражень. Метод волюметрії забезпечує об’єктивну кількісну характеристику пухлинного навантаження та виявляє ранні морфологічні зміни. Комбіноване використання критеріїв RECIST 1.1 і волюметрії підвищує точність моніторингу ефективності лікування та обґрунтованість клінічних рішень.