РЕГІОНАРНА АНЕСТЕЗІЯ ЯК ЧАСТИНА СТРАТЕГІЇ ВІДНОВЛЕННЯ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ТРАВМОЮ ГРУДНОЇ КЛІТКИ - СУХОДОЛЯ, А. І.; СУХОДОЛЯ, Л. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: проаналізувати сучасні методи регіонарної анестезії, їх застосування та ефективність при знеболюванні пацієнтів із травмами грудної клітки, а також оцінити їх роль у стратегії відновлення після травматичних та хірургічних втручань. Матеріали і методи. Для збору відповідної інформації були використані науково-інформаційні бази даних, зокрема PubMed, Web of Science, Embase та Cochrane Library. Пошукові запити включали комбінації ключових слів, що стосуються регіонарних методів анестезії, таких, як «thoracic epidural blocks», «thoracic paravertebral blocks», «intercostal blocks», «fascial plane blocks», а також терміни, пов’язані з травмами грудної клітки, післяопераційним болем і стратегіями знеболювання («regional anesthesia», «thoracic surgery», «chest injuries», «patient treatment», «stress markers»). Для аналізу були відібрані лише проспективні рандомізовані контрольовані випробування. Пошук здійснювали за критеріями включення. Синтез результатів проводили за тематичними розділами, що розкривають основні аспекти застосування регіонарної анестезії у стратегії знеболювання та відновлення функцій після травм грудної клітки. Результати. Попри високу ефективність епідуральної анестезії для знеболювання при різних операційних втручаннях цей метод має низку складностей. Так, технічне виконання епідуральної анестезії досить складне і може викликати значний дискомфорт у пацієнтів із порушенням сну. Найчастішою побічною подією цього методу вважається нефункціонуючий блок, який трапляється приблизно у 30 % випадків. Міграція або неправильне положення катетера може призвести до односторонніх або плямистих блокад. Серед серйозних ускладнень процедури необхідно відзначити судинні ушкодження, парестезії та ушкодження нервів, що особливо часто виникають у пацієнтів зі складною анатомією. У зв’язку з цим, як альтернативу епідуральній анестезії Європейське товариство торакальних хірургів (ESTS) рекомендує використовувати торакально-паравертебральну блокаду (TПBБ) або блокаду міжреберних нервів для знеболювання в торакальній хірургії. Висновки. Серед методів анестезії, що застосовуються при травмах грудної клітки, регіонарні техніки, зокрема міжреберна, паравертебральна, епідуральна та блокада площин, мають важливе клінічне значення, забезпечують високий рівень аналгезії з мінімальним системним впливом, покращують комплаєнтність пацієнтів до дихальної терапії, сприяють зниженню частоти розвитку пневмоній та скорочують тривалість госпіталізації. Зокрема, міжреберна блокада, як одна з найбільш прямих і цілеспрямованих технік, ефективна при ізольованих реберних переломах, дозволяючи досягти швидкого полегшення болю. Регіонарна анестезія визнається як оптимальний інструмент для ефективного знеболювання при травмах грудної клітки, особливо в умовах політравми, відділень інтенсивної терапії та торакальної хірургії.