ВИПАДОК УСПІШНОГО ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ГІГАНТСЬКОЇ ПСЕВДОКІСТИ НАДНИРКОВОЇ ЗАЛОЗИ - ЗАПОРОЖЕЦЬ, Ю. В.; БЕДЕНЮК, А. Д.; ТВЕРДОХЛІБ, В. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: проаналізувати й охарактеризувати клінічний випадок із приводу кісти надниркової залози з власного досвіду. Псевдокіста надниркової залози – це фіброзна кіста, позбавлена епітеліальної або ендотеліальної оболонки. Хворіють переважно жінки, співвідношення захворюваності, порівняно з чоловіками, становить 3:1. Зазвичай псевдокіста виникає на 3–4-му десятиліттях життя у результаті крововиливу в надниркові залози, які можуть розширюватись, щоби вмістити велику кількість рідини. У роботі описано випадок 49-річної жінки з гіпертонічною хворобою та ожирінням, яка звернулась зі скаргами на дискомфорт, відчуття тяжкості та біль у животі, його збільшення у розмірі упродовж останніх 8-ми років. Після проведеної комп’ютерної томографії органів черевної порожнини, заочеревинного простору і малого таза виявили гіподенсивну ділянку кістоподібної форми.