УСКЛАДНЕННЯ ПРИ ВИКОНАННІ ЕНДОСКОПІЧНОЇ БАЛОННОЇ ПІЛОРОДУОДЕНАЛЬНОЇ ПЛАСТИКИ - ДЕЙКАЛО, І. М.; ХІЛЬКО, Ю. О.; ОСАДЧУК, Д. В.; КОРШОВСЬКИЙ, І. Л.; ГРИНЬКІВ, Н. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: на основі конкретного клінічного прикладу балонної пілородуоденальної пластики в лікуванні декомпенсованого стенозу дванадцятипалої кишки виразкового генезу звернути увагу хірургів на можливі ускладнення і методи їх ліквідації. Ендоскопічна балонна пілородуоденальна пластика та комбінація лапароскопічної мобілізації пілородуоденального переходу із селективною проксимальною ваготомією і пілородуоденальною пластикою є ефективними й альтернативними методиками при лікуванні стенозів виразкового генезу відносно відкритих операційних втручань. За даними літератури можливі ускладнення при використанні мініінвазивних методик. Двоетапне хірургічне лікування, ускладнене в наведеному клінічному випадку, виявилося оправданим та ефективним.