АНАЛІЗ ПОВНОТИ ПРОВЕДЕНОЇ РЕВАСКУЛЯРИЗАЦІЇ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ АОРТОКОРОНАРНОГО ШУНТУВАННЯ У ПАЦІЄНТІВ З ІШЕМІЧНОЮ ХВОРОБОЮ СЕРЦЯ З УРАХУВАННЯМ ГЕНДЕРНОЇ ОЗНАКИ - ЖУРБА, О. О.; РУДЕНКО, А. В.; ГІНГУЛЯК, О. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: проаналізувати анатомічні особливості стенозуючого атеросклерозу та повноту реваскуляризації у пацієнтів з ішемічною хворобою серця (ІХС) різного віку з урахуванням гендерної ознаки. Матеріали і методи. У дослідження увійшли хворі на ІХС, яким провели аортокоронарне шунтування (АКШ) на працюючому серці. Загальна кількість учасників становила 3672, з них – 613 жінок та 3059 чоловіків, середній вік яких був (61,1±0,8) року. Матеріалом для дослідження стали дані 3672 протоколів операцій АКШ за період із 2015 р. до 2021 р. Усі учасники перебували на диспансерному спостереженні у Державній установі «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН України» та комунальному неприбутковому підприємстві «Черкаський обласний кардіологічний центр Черкаської обласної ради». Для стандартизації підходів успішність реваскуляризації оцінювали за трьома основними гілками коронарних артерій (КА): огинаючої гілки (ОГ), правої коронарної артерії (ПКА) та передньої міжшлуночкової гілки (ПМШГ). Результати. Під час аналізу частоти дифузних уражень КА з’ясували, що у групі пацієнтів молодого віку відповідна частота була найнижчою в усій вибірці незалежно від статі. Встановлено, що частота дифузних уражень КА з віком прогресивно збільшувалася з тенденцією до достовірності. Під час статистичного аналізу порівняння частоти дифузних уражень КА з урахуванням статі з’ясовано, що дифузні ураження достовірно превалювали у жінок (χ²=161,96; р=0,0001). При аналізі частоти реваскуляризації основних гілок КА, за якими міркують про результати її повноти, а саме, частотами відновлення кровотоку в ПМШГ, ОГ та ПКА. Найчастіше підпадали ураженню стенозуючим атеросклерозом: ПМШГ – 92,4 %, ПКА – 73,0 % та ОГ – 71, 2%. Висновки. Встановлено, що частота багатосудинних уражень КА була у пацієнтів-чоловіків та достовірно вищою порівняно з відповідною частотою у жінок. З’ясовано, що повнота реваскуляризації ПМШГ ЛКА у пацієнтів-чоловіків становила 97,1 %, а в пацієнток-жінок – 87,3 %, що характеризувалося достовірною різницею між частотами. Повнота реваскуляризації ОГ у пацієнтів чоловічої статі була 86,3 %, в той час як у пацієнток-жінок – 79,1 %, що вказує на достовірно вищий відсоток успішної реваскуляризації ОГ у чоловіків порівняно з жінками. З’ясовано, що загальна середня повнота проведення реваскуляризації у пацієнтів-чоловіків даного дослідження була 90,8 %, а у пацієнток-жінок – 71,9 %.