СИМУЛЬТАННА ПЛАСТИКА ПІСЛЯОПІКОВИХ ДЕФЕКТІВ КРИЛА НОСА ТА ФАЛАНГИ ПАЛЬЦЯ - БОХОНКО, Р. Л.; САВЧИН, В. С.; ТУЗЮК, Н. В.; МАТВІЙЧУК, О. Б.; КРУК, О. С.; КОРОЛЬ, Р. Я. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: оцінити доцільність, оптимальні терміни та тип симультанного пластичного закриття післяопікових дефектів носа та інших частин тіла. Матеріали і методи. У Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи за період з 2018 р. до 2021 р. госпіталізовано 3-х постраждалих із хімічними опіками носа – 2-х чоловіків та одну жінку. Вік пацієнтів був (23±39) року. Всі опіки спричинила сірчана кислота у побутових умовах. Лише одна постраждала 23-х років мала мультифокальний хімічний опік носа, нижньої губи та 3-го пальця лівої кисті. Результати. При огляді дефектів покривів нижньої губи і ділянки проксимального міжфалангового суглоба, з’ясували, що вони були незначними за розмірами та могли загоїтись вторинним натягом без істотних розладів функції. Натомість опіки кінчика і крила носа та ділянки дистального міжфалангового суглоба потребували застосування пластичного закриття клаптями для отримання якнайкращого естетичного та функціонального результатів. Закриття названих дефектів виконали симультанно, тобто за допомогою операційного методу під ендотрахеальним наркозом. Операція тривала 1 год 20 хв. Після висічення некротичного струпа з носа виконали французьку пластику дефекту клаптем, який взяли уздовж носо-губної складки. Дефект пальця закрили повношаровим клаптем шкіри на ніжці з лівої пахвинної ділянки. Для попередження випадкового відсепарування шкірного клаптя, II і III пальці окремими вузловими швами зафіксували до шкіри. Післяопераційних ускладнень не було. Живильні пересаджені клапті шкіри (містки) пересічено через місяць після операції. Естетичний результат був хорошим через 2 та 6 місяців після операції. Висновки. Симультанні пластичні операції мають перевагу над етапними при наявності відповідних умов. Опіки кислотою призводять до появи щільного коагуляційного некрозу. Пластичні операції закриття дефектів необхідно виконувати перед появою нагноєння тканин під струпом.