ГРИЖА СТРАВОХІДНОГО ОТВОРУ ДІАФРАГМИ ТА ОЦІНКА МОТОРНО-ЕВАКУАТОРНОЇ ФУНКЦІЇ ШЛУНКА - ШАТКОВСЬКИЙ, О. Р.; ГОНЧАРЕНКО, П. С.; ТКАЧУК, О. В.; КЕБКАЛО, А. Б. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: проаналізувати результати лікування гриж стравохідного отвору діафрагми (ГСОД) шляхом оцінки функції шлунка. Матеріали і методи. Проведено рестроспективний аналіз 234-х медичних карт стаціонарного хворого із ГСОД та гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ), які перебували у хірургічному відділенні КНП КОР «Київська обласна клінічна лікарня» в період із 2017 р. до 2022 р. Пацієнтам виконували три види операційних втручань. Хворих, яких прооперували за Ніссеном, було 150 (64,10 %), оперованих за Тупе – 50 (21,37 %) і 34 (14,53 %) – за Дором. Віддалені результати оцінювали через 1, 6, 12, 24 місяці. Результати. Результати дослідження показали, що в передопераційному періоді 232 (99,15 %) пацієнти скаржились на рефлюкс та дискомфорт за грудниною і лише 2 (0,85 %) відмітили один із симптомів. Суб’єктивно усі хворі вказали на поліпшення після хірургічного втручання, що привело у 183 (78,21 %) пацієнтів до повного купірування симптомів рефлюксу. Легкі скарги на дискомфорт у животі були в 34 (14,53 %) хворих через 1 місяць та в 23 (9,83 %) пацієнтів через 6 місяців після операції. Через 1 місяць після операції у 15 хворих спостерігали нудоту, що інколи призводила до блювання, через 6 місяців нудота була у 3 пацієнтів, через 12 та 24 місяці – не відмічали даних симптомів. Відповідно до часу напіввиведення твердої їжі у 63 (26,92 %) хворих була затримка евакуації та становила в періопераційному періоді (133,12±4,59) хв. Після проведеного операційного втручання час скоротився – (87,57±13,61) хв (р=0,001, α˂0,05). У 171 (73,08 %) пацієнта було нормальне спорожнення шлунка. Середня тривалість часу напіввиведення до хірургічного втручання була (113,31±8,41) хв, що статистично зменшилась у післяопераційному періоді – (79,28±6,19) хв (р=0,007, α˂0,05). Висновки. Хірургічне втручання у пацієнтів із ГСОД пришвидшує моторно-евакуаторну функцію шлунка в середньому на 34 хв. Затримка евакуаторної функції шлунка може бути відносним протипоказанням до хірургічного втручання, проте виконання фундоплікації у таких хворих сприяє скороченню часу напіввиведення твердої їжі.