ПРОГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ МОРФОЛОГІЧНИХ ТА ЕНДОСКОПІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ВЕЛИКИХ КОЛОРЕКТАЛЬНИХ НОВОУТВОРЕНЬ - ВОРОТИНЦЕВА, К. О.; ГРУБНІК, В. В.; ДЕГТЯРЕНКО, С. П. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: визначити морфологічні та ендоскопічні характеристики, що асоціюються з високим ступенем дисплазії або інвазивним ростом у великих новоутвореннях товстої та прямої кишок. Матеріали і методи. На базі гастроентерологічного та хірургічного відділень Одеської обласної клінічної лікарні у період з 2015 р. до 2023 р. проведено проспективне одноцентрове когортне дослідження 146 пацієнтів із новоутвореннями ≥20 мм. Перед лікуванням усім хворим виконали колоноскопію з використанням сучасних методів цифрового поліпшення зображення, зокрема, SONOSCAPE HD-550 з режимом мультиспектральної візуалізації SFI/VIST. Результати порівнювали з гістологією. Статистичну обробку отриманих даних проводили із використанням ліцензованого програмного забезпечення IBM SPSS Statistics v.26.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Результати. Методи лікування включали ендоскопічну мукозектомію, ендоскопічну дисекцію в підслизовому шарі, хірургічну резекцію. У 21,9 % випадків виявлено інвазивний рак. Тип LST-NG, класи JNET 2B і 3, наявність депресій та судинної нерівномірності достовірно корелювали з високим ступенем дисплазії або інвазією (р<0,001). Прогностична точність комбінованої ендоскопічної оцінки склала: чутливість – 92 %, специфічність – 89 %, ППЦ – 85 %, НПЦ – 94 %. Результати дослідження підтверджують, що поєднання морфологічної оцінки новоутворень із застосуванням сучасних цифрових технологій поліпшення зображення, таких, як VIST, забезпечує високу діагностичну точність у передопераційному виявленні дисплазії високого ступеня та ранніх форм інвазивного раку при великих колоректальних ураженнях. Висновки. Малоінвазивні ендоскопічні методики (ЕМР та ESD) забезпечують ефективне та безпечне лікування великих передракових і ранніх злоякісних уражень товстої та прямої кишок, сприяючи зменшенню тривалості операційного втручання, зниженню частоти ускладнень і скороченню періоду госпіталізації. Незважаючи на високу прогностичну цінність ендоскопічної оцінки, остаточний висновок щодо характеру новоутворення повинен базуватися на результатах гістологічного дослідження резектованого матеріалу.